Aktiivinen patentointi tuo Suomiselle etumatkaa vastuullisissa kuitukankaissa

Suominen on globaali edelläkävijä vastuullisten kuitukankaiden kehittämisessä. Laine IP on yhtiön pitkäaikainen kumppani innovaatioiden patentoinnissa.

Jokaisella teknologia-alalla on oma pisteensä, joka herättää yritykset suojaamaan innovaationsa patenteilla entistä määrätietoisemmin. Suomisen kohdalla patenttien merkitys on kasvanut 1980-luvulta lähtien, jolloin yhtiö alkoi järjestelmällisesti kehittää patenttistrategiaansa varmistaakseen kilpailukykynsä myös tulevaisuudessa. Nykyisin Laine IP:n patenttiasiamiehenä työskentelevä Päivi Takala toimi Suomisen tukena patenttistrategian laadinnassa alusta asti.

”Suomisen kaltaiselle yritykselle innovaatiot ja jatkuva kehittyminen ovat strategisesti erittäin tärkeitä. Patentit ovat siinä eriomainen mittari”, kertoo Suomisen Patent Manager Pasi Pirhonen.

 

Pyyhintätuotteissa globaali markkinajohtaja

Suominen valmistaa kuitukankaita rullatavarana pyyhintä- ja hygieniatuotteisiin ammattikäyttöön ja kuluttajille. Lopputuotteita ovat esimerkiksi kosteuspyyhkeet, vaipat ja haavataitokset.

Pyyhintätuotteisiin käytettävissä kuitukankaissa Suominen on maailmanlaajuinen markkinajohtaja. Yhtiön liikevaihto oli 451 miljoonaa euroa vuonna 2023 ja sillä on lähes 700 työntekijää Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Pasi Pirhonen kertoo, että Suomisen tekemiä keksintöjä suojaa 30 patenttiperhettä ja noin sata voimassa olevaa patenttia. Tuotteitaan yhtiö suojaa patenteilla ja tavaramerkeillä, mutta patentteja on haettu myös valmistusmenetelmille. Ne koskevat esimerkiksi menetelmiä, joilla kuitukangas kuvioidaan niin sanotulla vesineulauksella. Suominen on maailman suurimpia vesineulausteknologialla valmistettavien kuitukankaiden valmistaja.

Suomisen patenttistrategia on Pirhosen mukaan ensisijaisesti puolustuksellinen. Yhtiö panostaa aktiivisesti patentointiin ja patenttiseurantaan, ja tarvittaessa käyttää väitemenettelyä oikeuksiensa turvaamiseksi.

”Patenttiasioissa olemme aktiivisia tärkeimmillä markkina-alueillamme Euroopassa ja Amerikoissa.”

 

Tiivis ja pitkä kumppanuus Laine IP:n kanssa

Patenttiasioissa Pirhonen tekee tiivistä yhteistyötä Suomisen tuotehallinnasta ja tuotekehityksestä vastaavien tiimien kanssa.

”Oma tehtäväni on arvioida, mitä kannattaa lähteä patentoimaan ja mitä tietoja tarvitaan, että saamme laadittua hyvän patenttihakemuksen.”

Aineettomien oikeuksien suojaamisessa Suomisen kumppaniksi tuli 1990-luvun lopulla patenttitoimisto Jalo Ant-Wuorinen, ja yhteistyö on jatkunut Laine IP:n kanssa toimistojen yhdistyttyä.

Päivi Takala on työryhmässä edelleen tiiviisti mukana tuomalla siihen oman osaamisensa. Olemme olleet Laine IP:n kanssa tehtävään yhteistyöhön hyvin tyytyväisiä”, Pirhonen kiittelee. Laine IP avustaa Suomista muun muassa patenttihakemusten laadinnassa, patenttiseurannassa ja väitemenettelyissä. IPR-kumppani auttaa myös Suomista päivittämään patenttistrategiaansa tarvittaessa.

”Laine IP:n asiantuntijat pitävät meidät ajan tasalla, mihin meidän kannattaa strategisesti keskittyä ja kulloinkin panostaa. Laine IP tekee meille jonkin verran myös uutuustutkimusta ja antaa arvioita, onko jokin keksintö patentoitavissa.”

 

Suominen edelläkävijä vastuullisissa tuotteissa

Suomisen tuotekehityksessä ja patenttiasioissa korostuvat nyt vahvasti entistä ympäristöystävällisemmät tuotteet. Vastuullisesti tuotettujen kuitukankaiden kysyntä kasvaa nyt vauhdilla.

Pasi Pirhosen mukaan tästä voi kiittää ennen muuta EU:n kertakäyttömuoveja koskevaa direktiiviä eli niin sanottua SUP-direktiiviä, joka edistää muovittomiin tuotteisiin siirtymistä. Suomisella on hyvät edellytykset vastata tähän muutokseen.

”Esimerkiksi viskoosituotteissa olemme kerryttäneet osaamista jo 1980-luvulta lähtien.

Vahva osaaminen ympäristöystävällisten tuotteiden valmistuksesta, markkinoiden hyvä tuntemus ja patenttiosaaminen ovat olleet hyvä ponnahduslauta tuoda markkinoille muovittomia tuotteita.”

Suominen valmistaa muun muassa biohajoavia, kompostoituvia ja vedessä hajoavia tuotteita. Muovin sijaan niissä käytetään uusiutuvia kuituja esimerkiksi viskoosista, puukuidusta, lyocellista, puuvillasta tai bambusta.

 

Patentit antavat etumatkaa kilpailijoihin

Pirhosen mukaan SUP-direktiivi koskettaa etenkin kuitukankaista valmistettuja pyyhintätuotteita, joiden valmistajat haluavat eroon muovia sisältävistä tuotteista. Se korostaa entisestään sellupohjaisten materiaalien merkitystä.

”Muovittomiin tuotteisiin liittyvää osaamista on ollut jo pitkään meillä ja muilla, mutta käytännössä tarvittiin SUP-direktiivi vauhdittamaan muutosta.”

Suomiselle strategisen painopisteen siirtyminen vastuullisiin tuotteisiin näkyy myös panostuksissa oikeuksien suojaamiseen. Pirhosen mukaan patenttihakemusten ja myönnettyjen patenttien avulla yhtiö voi osoittaa olevansa näissä asioissa edelläkävijä maailmassa.

”Ensimmäisenä patenttihakemuksen tekevä yritys saa parhaimmillaan 5–7 vuoden etumatkan, kun kilpailijoiden on haettava muita vaihtoehtoja.”

Kilpailijoiden ohella Suomisen aktiivisen patenttitoiminnan ovat huomanneet myös asiakkaat. Monet heistä ovat halunneet suomalaisyhtiöstä strategisen kumppanin, jonka kanssa kehitetään entistä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.

 

 

Teksti: Matti Remes

Kuvat: Suominen Oyj

UPC | 1. vuosikertomus

Yhdistetty patenttituomioistuin (Unified Patent Court, UPC) on julkaissut ensimmäisen toimintakertomuksensa. UPC aloitti toimintansa 1.6.2023 ja näin ollen vuosi 2024 oli ensimmäinen täysi kalenterivuosi, jolloin UPC on ollut toiminnassa. UPC-järjestelmän tarkoituksena on yksinkertaistaa eurooppapatenttijärjestelmää siten, että myönnetylle eurooppapatentille voi pyytää yhtenäistä vaikutusta UPC-sopimusjäsenvaltioissa. Vaikutukseltaan yhtenäistä eurooppapatenttia kutsutaan myös yhtenäispatentiksi (Unitary Patent, UP).

UPC:n ensimmäisessä toimintakertomuksessa UPC:n valituslautakunnan presidentti Klaus Grabinski nostaa esiin esimerkiksi seuraavaa (suomennos alkuperäisestä):

Lähes 50 vuotta EPC:n allekirjoittamisen jälkeen UPC mahdollistaa nyt eurooppapatentin täytäntöönpanon valvomisen yli rajojen. Tämä on mahdollista yhteisessä tuomioistuimessa kaikille niille EU:n jäsenvaltioille, jotka ovat ratifioineet sopimuksen yhdistetystä patenttituomioistuimesta (UPC:n jäsenvaltiot). Näin ollen UPC täydentää Euroopan patenttijärjestelmää ja sen toteuttaminen on tuonut monen vuoden ponnistukset onnistuneesti maaliin.

Grabinskin mukaan UPC on ollut kiireinen alusta asti ja 31.12.2024 mennessä 633 kannetta oli nostettu UPC:ssä. Toisaalta lähes 550 000 eurooppapatenttia on suljettu pois UPC:n toimivallan alta (opt-out), joista suurin osa (n. 470 000) kuitenkin ennen kuin UPC aloitti toimintansa.

Tämän lisäksi sopimus yhdistetystä patenttituomioistuimesta astui voimaan Romaniassa 1.9.2024. Myönnetylle eurooppapatentille voi tällä hetkellä siis pyytää yhtenäistä vaikutusta 18. UPC-sopimusjäsenvaltioissa.

Seuraamme tilannetta edelleen aktiivisesti ja raportoimme jatkossakin kehityksestä.

Mikäli tarvitset lisätietoja UPC:hen liittyen, niin Laineen EP-asiamiehesi ja UPC-erityisasiantuntijaryhmämme (upc@laineip.fi) vastaavat mielellään kysymyksiisi.

 

Alkuperäinen uutinen löytyy täältä.

 

EU:n mallioikeuslainsäädäntö uudistui

EU:n mallioikeusasetusta että -direktiiviä koskevat uudistukset vahvistettiin 8.12.2024. EU:n mallioikeusasetus koskee EU-mallioikeuksia, kun taas mallioikeusdirektiivi velvoittaa jäsenvaltiot harmonisoimaan kansallisia mallioikeuksia koskevan lainsäädäntönsä. Uudistukset tulevat voimaan portaittain, siten että suurin osa lainmuutoksista astuu voimaan 1.5.2025, poikkeuksena tietyt yksityiskohtaiset säädökset, jotka saatetaan voimaan alemman tason lainsäädännöllä. Nämä tulevat voimaan 1.7.2026.

Uudistus on ollut valmisteilla jo yli kymmenen vuotta, ja sisältää useita muutoksia mallioikeuksien haltijoille ja hakijoille. Uudistus vahvistaa, yksinkertaistaa ja harmonisoi mallioikeuksia koskevaa lainsäädäntöä EU:n alueella.

 

Tärkeimmät uudistukset:

 

  1. Mallien määrä hakemuksessa

Merkittävin uudistus vanhaan lainsäädäntöön nähden lienee se, että yksittäisten mallien määrä hakemuksessa kasvaa. Uuden lainsäädännön myötä hakija voi sisällyttää yhteen hakemukseen jopa 50 mallia, vieläpä niin, että eri mallit kuuluvat eri luokkiin (ns. Locarnon luokitus). Tämä tarkoittaa sitä, että samalla hakemuksella voidaan suojata hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin tarkoitettuja tuotteita ym. Aiemmin eri käyttötarkoituksen omaavat tuotteet täytyi suojata erillisillä hakemuksilla.

 

  1. Uudenlaiset mallit

Lisäksi, mallin käsite on laajennettu koskemaan myös digitaalisia malleja. Aiemminhan mallioikeus oli rajattu ainoastaan graafisesti esitetyille tuotteille, tuotepakkauksille, käyttöliittymille jne. Digitaalisen mallin määritelmä antaa hakijoille mahdollisuuden hakea mallisuojaa myös digitaalisen suunnittelun tuloksille, kuten näytöllä siirtyvät ja liikkuvat mallit ja erilaiset animaatiot. Tämä muutos antaa hakijoille mahdollisuuden suojata erimerkiksi valolla aikaansaatuja ominaisuuksia halutunlaisen käyttäjäkokemuksen aikaansaamiseksi.

 

  1. Mallihakemuksen sisältämät kuvat

Uudistuksen mukanaan tuoma tärkeä muutos koskee mallihakemukseen liitettyjä kuvia. Aiemmin mallihakemus sai sisältää korkeintaan seitsemän kuvaa, mitkä kuvasivat mallia eri kuvakulmista. Uudistuksen jälkeen myös muunlaiset tavat esittää malli ovat sallittuja, esimerkiksi 3D -näkymät. Kuitenkin, tarkemmat yksityiskohdat kuviin ja niiden esittämiseen liittyen määritellään tarkemmin myöhemmin voimaantulevassa alemman tason lainsäädännössä.

 

  1. Oma symboli mallioikeusrekisteröinneille

Lopuksi, mallioikeuksia varten on luotu myös oma symbolinsa, samalla tavalla kuin esim. tavaramerkeille (®) tai tekijänoikeuksille (©). Mallioikeuksien haltijat voivat tästä eteenpäin käyttää symbolia Ⓓ omien rekisteröityjen mallioikeuksien yhteydessä.

 

Ottakaa meihin rohkeasti yhteyttä! Autamme teitä ja annamme lisää tietoja mielellämme.

 

WEBINAR | Overcoming Obviousness Rejections in the USPTO

The Sky is Blue; Grass is Green: Masters of the Obvious discuss Overcoming Obviousness Rejections in the USPTO

Join IPR University Center for an insightful free webinar on March 13th, where our U.S. Attorneys Mark Scott and Thomas Öhman will discuss strategies for overcoming obviousness rejections at the USPTO.

📅 Date: March 13th at 10 AM
💻 Format: Online (Webinar)

We also welcome insights from U.S. practitioners! If you’ve come across court or Board decisions that were particularly useful in arguing nonobviousness, feel free to comment or message us. We’d love to hear your thoughts!

🔗 Register here and be part of the discussion!

MIP Awards 2025 | Laine ehdolla useammassa kategoriassa

Managing IP on julkaissut vuoden 2025 ehdokkaat EMEA Awards -palkintojen saajiksi. Vuosittain järjestettävässä arvostetussa Managing IP Awards -tapahtumassa palkitaan vuoden merkittävimmät IP-saavutukset ja IPR-asiantuntijat.

Laine IP on ehdolla sekä ”Patent Prosecution” että ”Trademark Prosecution” -kategorioissa. Lisäksi eurooppapatenttiasiamies Kathy Wasström on hienosti ehdolla ”Practitioner of the Year” – kategoriassa.

 

Vuoden 2025 MIP EMEA Awards -voittajat julkaistaan palkintogaalassa Lontoossa 10.4.2025 nyt jo 20. kertaa.

Onnittelemme lämpimästi kaikkia listalle valittuja yrityksiä ja asiantuntijoita. Laine IP:n saama tunnustus on osoitus kovasta työstä ja sitoutuneisuudesta asiakkaidemme immateriaalioikeuksien hoitamiseen rautaisella asiantuntemuksella alati kehittyvällä IPR-alalla.

 

👉 Lue lisää ja katso kaikki ehdokkaat täältä

🔹 Seuraa meitä somessa saadaksesi ajantasaista infoa IPR:stä sekä Laineen kuulumisista!

IPR:n ABC | Selitys ja esimerkit – keksinnön ohjekirja

Patenttivaatimusten lukemisen jälkeen keksinnöstä kiinnostunut saattaa pohtia: ”Miten tämä toteutetaan käytännössä?” Patentin selitys auttaa löytämään vastauksen!

 

Selitys kertoo keksinnön toteuttamiseen tarvittavat tiedot

Selityksen tehtävänä on olla tarvittava tuki patenttivaatimuksille, jotta keksintöä voidaan käyttää. Selitys sisältää lyhyen ja kuvaavan nimityksen keksinnölle sekä keksintöä kuvaavat yleisen ja erityisen osan.

Yleisessä osassa kerrotaan keksinnön käyttöala ja keksintöön liittyvä ennestään tunnettu tekniikka ja miten keksintö ratkaisee tai parantaa tunnetun tekniikan puutteita sekä ne keinot, jotka ovat tämän aikaansaamiseksi välttämättömiä. Tunnettua tekniikkaa voidaan tuoda esiin vaikkapa viittauksilla aiempiin patenttijulkaisuihin, joskin niihin kannattaa viitata mahdollisimman vähän käsittelyn helpottamiseksi.

Erityisessä osassa kuvaillaan yksityiskohtaisesti keksintö sovellutusmuotojen avulla sekä mahdolliseen piirustukseen viittaamalla. Jos keksintö on esimerkiksi uudenlainen ruohonleikkurin terä, tulee terän rakenne ja toiminta kuvailla sellaisella tarkkuudella, että alan ammattilainen kykenee valmistamaan terän ja että hän ymmärtää terän tuomat edut tunnettuun tekniikkaan nähden. Ei ole tarpeen lisätä aivan kaikkia yksityiskohtia, kuten terän kiinnitykseen käytettävien pulttien mittoja, jos keksinnön tuomat edut eivät näihin liity ja ne ovat alan ammattilaiselle ilmeisiä.

Jos selitykseen kuuluu piirustus, on luettelo piirustuksen kaikista kuvioista tapana esittää selityksen erityisen osan johdantona.

 

Esimerkit näyttävät mihin keksintösi pystyy

Esimerkit ovat tarpeellisia, kun keksinnön toimivuus ja saavutetut edut tunnettuun tekniikkaan nähden eivät ole ilmeisiä selityksestä pelkästään keksinnön toiminnan tai rakenteen kuvauksen perusteella. Jos patenttihakemuksessa väitetään esimerkiksi keksinnön mukaisen terän pysyvän terävänä pidempään ruohoa leikatessa, voidaan selitykseen kuvailla esimerkkinä koejärjestely, jossa tunnettua tekniikkaa edustavaa terää ja keksinnön mukaista terää on kulutettu tietty aika ruohikon leikkaamista vastaavissa olosuhteissa. Esimerkissä voidaan lopuksi viitata piirustuksien mukana olevaan mikroskooppikuvaan tai kuvaajaan, josta käy ilmi ero näiden kahden terän terävyydessä koejärjestelyn jälkeen.

Patenttihakemuksissa esimerkeillä on tärkeä rooli tunnetun tekniikan ja keksinnön välisten erojen osoittamisen lisäksi keksinnön toteutettavuuden todistamisessa. Erityisesti kemian alan patenttihakemuksissa esimerkkien puute voi muodostua ongelmaksi. Kemiallisen yhdisteen rakennekaava voidaan helposti esittää patenttivaatimuksessa, mutta jos alan ammattilainen ei kykene selityksen perusteella valmistamaan yhdistettä, selitys ei ole riittävä keksinnön käyttämiseksi. Kun patenttivaatimuksessa esitetään yhdisteryhmän yleinen rakennekaava, on hyvä toimittaa monipuolisesti esimerkkejä tähän ryhmään kuuluvien yhdisteiden valmistamisesta ja vaikutuksista, jotta voidaan uskottavasti osoittaa keksinnön käytettävyys vaatimuksen koko laajuudella.

Joskus viraston tutkija voi esittää välipäätöksessä huolenaiheensa selityksen riittävyydestä, jos selitys on jättänyt epäilyksen keksinnön sovellettavuudesta patenttivaatimuksen suojapiiriin koko laajuudessa. Vaikka patenttihakemukseen ei saa enää lisätä uutta asiaa, voidaan useimpiin virastoihin toimittaa lisäesimerkkejä, jotka tukevat selityksessä valmiiksi esitettyjä tuloksia. Joitakin selityksen puutteita voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta korjata patenttihakemuksen vireillepanon jälkeen. Siksi patenttihakemuksen huolellinen valmistelu ammattilaisen toimesta auttaa varmistamaan, että keksintösi suojataan onnistuneesti.

 

Heräsikö aiheesta kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme!

 

US-tiimimme laajenee: Kaksi uutta US-patenttiasiamiestä

Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että Thomas Öhman ja Adam Herrala Bricker, ovat menestyksekkäästi läpäisseet Yhdysvaltain patenttiviraston asiamieskokeen. Onnittelut Thomakselle ja Adamille! Laineella on nyt neljä rekisteröityä US-patenttiasiamiestä, mikä parantaa kykyämme tukea asiakkaita Yhdysvaltojen patenttihakemuksissa ja patenttiprosesseissa. Toivotamme myös Benjamin Finleyn lämpimästi tervetulleeksi harjoittelijana. Benjaminin ICT-osaaminen vahvistaa entisestään tiimimme palvelutarjontaa.

Nämä hienot saavutukset kuvastavat Laine IP:n sitoutumista siihen, että asiakkaamme saavat parasta mahdollista tukea navigoidessaan Yhdysvaltojen monimutkaista patenttilainsäädäntöä. Koska sekä Thomas että Adam työskentelevät Turussa, pystymme  tarjoamaan laajan palveluvalikoiman nyt myös Turun toimistostamme käsin: asiantuntemusta eurooppalaisista patenteista, tavaramerkeistä ja Yhdysvaltojen patenttiprosesseista.

 

Thomas vahvistaa US-tiimimme kemianpalveluita

Liityttyään Laineen kokoonpanoon loppuvuodesta 2023 Thomas on ollut arvokas osa US-tiimiämme, tuoden mukanaan asiantuntemuksensa kemiaan liittyvistä teknologioista. US-patenttiasiamiehenä Thomas on hyvin asemoitunut auttamaan asiakkaita patenttioikeuksien hankkimisessa Yhdysvalloissa. Thomas tarjoaa palveluitaan ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi.

”Olen iloinen siitä, että Lainella on nyt kaksi uutta rekisteröityä US-patenttiasiamiestä. Tämä laajentaa yrityksemme asiantuntemusta useilla toimialoilla. Lisäksi olen iloinen voidessani tehdä tiivistä yhteistyötä Markin, Adamin ja Toimin kanssa kehittääksemme US-palveluitamme entisestään.”

Tutustu Thomakseen täällä

 

Adam vahvistaa US-tiimimme ICT-, elektroniikka- ja fysiikkapalveluita

ICT-puolella Adam puolestaan on osoittanut vahvoja teknisiä ja juridisia taitoja työskentelynsä aikana, erityisesti AI-keksintöjen parissa. Adam liittyi Laineen riveihin elokuussa 2024 työskenneltyään sitä ennen Turun yliopiston postdoc-tutkijana.

”Rekisteröityjen asiantuntijoiden määrän tuplaaminen on merkittävä saavutus US-tiimillemme. Se parantaa mahdollisuuksiamme tarjota asiakkaille nopeampaa ja henkilökohtaisempaa palvelua, sekä laajentaa tiimin kokonaisosaamista.”

Tutustu Adamiin täällä

 

Jos sinulla heräsi kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme!

Patentoinnin salat – Keskeiset vaiheet innovaation suojaamiseksi

Patentointi on monivaiheinen prosessi, joka alkaa patenttihakemuksen laatimisella. Tarvittaessa ennen hakemuksen laatimista voidaan tehdä ennakkouutuustutkimus tai patentoitavuusselvitys keksinnön uutuuden ja/tai keksinnöllisyyden selvittämiseksi. Patenttihakemuksen käsittely patenttivirastossa kestää keskimäärin noin 2–5 vuotta ja johtaa patentin myöntämiseen tai hylkäämiseen.

 

Patenttihakemuksen laatiminen

Patenttihakemuksen laatimiseksi sovitaan aloituspalaveri, jossa käydään keksinnön piirteet ja suojaustavoitteet läpi yhdessä asiakkaan kanssa. Keksinnön on oltava uusi, eikä se saa olla itsestään selvä alan ammattilaiselle. Näin ollen patenttihakemus on laitettava vireille ennen kuin keksintöä esitellään julkisesti, esim. nettisivuilla tai messuilla, tai ensimmäiset tuotteet lähtevät asiakkaille. Patenttihakemukseen ei ole mahdollista lisätä uutta asiaa hakemusprosessin aikana, joten jo hakemusta laadittaessa tulee varmistaa, että keksintö on kuvattu mahdollisimman tarkasti ja yksityiskohtaisesti.

Patenttihakemus sisältää useita osia:

  • Selitys: Tässä osassa selitetään keksintö ja sen toiminta. Kuvaus on tärkeä, sillä se määrittelee, mitä keksintö kattaa. Tarvittaessa keksintöä voidaan kuvata esimerkkien avulla. Joillain tekniikan aloilla esimerkit ovat käytännössä pakollisia patentoitavuuden osoittamiseksi.
  • Patenttivaatimukset: Patenttivaatimukset ovat hakemuksen tärkein osa. Patenttivaatimukset määrittelevät suojapiirin laajuuden, eli mitä suojaa patentoitu keksintö saa.
  • Piirustukset: Hakemukseen on mahdollista liittää piirustuksia, jotka havainnollistavat keksinnön rakennetta tai toimintaa.
  • Tiivistelmä: Tiivistelmä tarjoaa lyhyen yleiskatsauksen keksinnöstä.

Hakemuksen laatimisessa on hyvä käyttää apuna patenttialaan ja patenttihakemusten tekoon perehtynyttä patenttiasiamiestä, koska ammattitaidolla ja huolella laaditulla hakemuksella on paremmat menestymismahdollisuudet.

 

Patenttihakemuksen tutkimus

Kun patenttihakemus on valmis, se laitetaan vireille, eli toimitetaan patenttiviraston tutkittavaksi. Patenttihakemukselle tehdään ensin muodollinen tarkistus, jossa varmistetaan, että hakemuksessa on mukana kaikki tarvittavat asiakirjat ja hakemusmaksu on maksettu.

Tämän jälkeen patenttivirasto tutkii keksinnön patentoitavuuden, eli uutuuden, keksinnöllisyyden ja teollisen käyttökelpoisuuden, ja varmistaa, että selitys ja patenttivaatimukset täyttävät niille asetetut vaatimukset.

 

Välipäätökset

Jos patentoinnin perusedellytykset täyttyvät ja hakemuksen hyväksymiselle ei ole estettä, patenttivirasto antaa hyväksyvän välipäätöksen. Jos patentoinnin perusedellytykset eivät täyty tai hakemuksen hyväksymiselle on muita esteitä, patenttivirasto antaa asiasta välipäätöksen, jossa pyydetään korjaamaan puutteet. Näissä tapauksissa patentinhakijalla on mahdollisuus tehdä annetun määräajan puitteissa muutoksia patenttihakemukseen, esimerkiksi muokkaamalla patenttivaatimuksia, ja/tai argumentoida uutuuden ja keksinnöllisyyden puolesta. Muutosten tulee perustua alkuperäiseen hakemukseen.

 

Kun patentinhakija on antanut vastauksensa välipäätökseen, patenttivirasto perehtyy toimitettuun aineistoon. Sen jälkeen patenttivirastolla on mahdollisuus antaa joko hyväksyvä välipäätös, uusi välipäätös tai hylkäyspäätös. Yleensä patenttivirasto antaa 1 – 3 välipäätöstä ennen patentin myöntämistä tai hylkäämistä.

 

Patenttihakemuksen julkaisu

Patenttihakemus julkaistaan, kun on kulunut 18 kuukautta hakemuksen jättämisestä. Julkaisun myötä muiden on mahdollista tutustua hakemukseen.

 

Patentin myöntäminen tai hylkääminen

Patenttihakemuksen tutkinnan ja mahdollisten välipäätösten jälkeen patenttivirasto tekee lopullisen päätöksen hakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Jos keksintö täyttää kaikki patentoimisen edellytykset, patentti myönnetään. Myöntämisen jälkeen patentin haltijalla on kielto-oikeus, eli oikeus estää muita käyttämästä patentilla suojattua keksintöä ilman lupaa.

Jos hakemus hylätään, hakemuksen tekijällä on oikeus valittaa päätöksestä.

 

Jatkohakemukset

Patentit ovat pääasiassa maakohtaisia ja kielto-oikeus on voimassa niissä maissa, joissa patentinhaltijalla on voimassa oleva patentti. Yleensä ensihakemuksen tekemisen jälkeen saattaa olla tarpeellista laajentaa patenttisuojaa myös muihin maihin. Keksintöön on myös saattanut tulla kehitystyön myötä parannuksia tai muutoksia, jotka eivät olleet mukana ensihakemuksessa. Näin ollen voidaan tehdä jatkohakemuksia, jotka on hyvä laittaa vireille 12 kk:n kuluessa ensihakemuksen vireillepanosta, että jatkohakemuksille saadaan sama tekemispäivä ja mahdolliset välissä tapahtuneet julkaisut eivät muodosta estettä patentin saamiselle. Mikäli tämä 12 kk määräaika menee ohi, eikä keksintöä ole muuten julkaistu, jatkohakemuksia voi harkita laitettavan vireille ennen kuin ensimmäinen patenttihakemus julkaistaan.

 

Patentin voimassaolo ja ylläpito

Patentti voidaan pitää voimassa enintään 20 vuotta tekemispäivästä maksamalla vuosimaksut. Maasta riippuen vuosimaksuja tulee maksaa jo hakemusajalta (useimmiten siitä lähtien, kun hakemus täyttää 2 vuotta), tai vasta patentin myöntämisestä eteenpäin.

 

Yhteenveto

Patentointiprosessi on monivaiheinen ja vaatii huolellista valmistelua ja tarkkaa seurantaa. Patentoinnin avulla keksinnön omistaja voi varmistaa, että keksintö ei jää muiden hyödynnettäväksi ilman lupaa. Patentointiprosessin onnistumiseksi suosittelemme ottamaan yhteyttä asiantuntijoihimme hyvissä ajoin ennen keksinnön julkistusta.

 

Heräsikö aiheesta kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme!

WTR 2025 | Laine IP rankattu Silver-kategoriaan

IPR-alan parhaita asiantuntijoita listaava World Trademark Review on julkaistu. Laine IP:n tavaramerkkipraktiikka säilytti hienosti paikkansa Silver-kategoriassa.

WTR 1000 -opas listaa vuosittain johtavat tavaramerkkiasiantuntijat ympäri maailmaa. Listaus perustuu puolueettomiin tutkimuksiin, arvioihin ja suosituksiin, ja se onkin vakiinnuttanut asemansa luotettuna tietolähteenä huippuluokan tavaramerkkiosaamista etsiville.

 

Laineen tavaramerkkipraktiikka Silver-kategoriaan (prosecution and strategy)

Laineen tavaramerkkipraktiikka on hienosti rankattu Silver-kategoriaan tämän vuoden listauksessa. WTR 1000 -julkaisun perusteluissa mainitaan mm. seuraavaa: ”Laine IP tunnetaan merkittävänä toimijana Suomen IPR-kentässä. Yrityksen asiantunteva tavaramerkkitiimi palvelee asiakkaita eri toimipisteistä käsin ja on luotettava kumppani suomalaisille, eurooppalaisille ja yhdysvaltalaisille brändinomistajille, jotka etsivät huippuluokan tavaramerkkipalveluita”.

Tavaramerkkitiimiä johtaa Reijo Kokko, joka tunnetaan ”pragmaattisesta ja ennakoivasta lähestymistavastaan tavaramerkkien hallintaan, tarkasta tavaramerkkien seurannasta valituissa maissa sekä vahvasta aineettoman omaisuuden suojauksesta”. ”Asiakaskeskeinen Reijo navigoi taitavasti monimutkaisissa oikeudellisissa viitekehyksissä ja tarjoaa käytännöllisiä, räätälöityjä neuvoja.”

Portfolionhallinnan asiantuntija Joose Kilpimaa on arvostettujen kollegoidensa suosittelema ”luottotekijä paikallisilla markkinoilla, kun tarvitaan nopeaa ja liiketoimintalähtöistä neuvontaa”.

Tom-Erik Hagelberg puolestaan osoittaa poikkeuksellista taitoa ymmärtää asiakkaidensa visiot ja hän hyödyntää taitavasti teräviä liiketoiminnallisia näkemyksiä tarjotakseen heille ensiluokkaisia tavaramerkkipalveluja.

Henkilökohtaisilla maininnoilla (recommended individuals) on noteerattu Tom-Erik Hagelberg ja Reijo Kokko.

 

 

WTR 1000 -rankingin Silver-luokkassa säilyminen on hieno saavutus, joka kertoo laadukkaasta työstämme sekä sitoutumisesta asiakkaiden menestymisen edistämiseen. Kiitämmekin asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme palautteesta ja luottamuksesta. Tästä on hyvä jatkaa korkealaatuisten tavaramerkkipalvelujen tarjoamista ja kehittämistä niin kotimaisille kuin ulkomaisille asiakkaillemme.

 

Siirry tästä julkaisuun:  WTR 1000 2025

Vuosi 2024 paketissa – Laineen kasvu jatkuu

Laine IP:n puolesta kiitän kaikkia asiakkaitamme luottamuksestanne vuoden 2024 aikana. Kiitän myös henkilökuntaamme hienosta vuodesta, joka oli meille tapahtumarikas ja palkitseva. Alla joitakin vuoden kohokohtia Laineen näkökulmasta.

 

Tiimi kasvaa

Laineen tiimi vahvistui vuoden aikana eurooppapatenttimies Torsti Härkösellä (elektroniikka), patentti-insinööri Pia Lindblomilla (biokemia) sekä patenttiasiamies Christoffer Karlssonillla (kemia). Vuoden lopuksi joukkoomme liittyivät eurooppapatenttiasiamies Jari Hovinen sekä IPR-koordinaattori Tarja Lantto. US-puolella joukkoon liittyi US-patenttiasiamiesharjoittelija Adam Herrala Bricker. Toivotan vielä kerran tervetuloa kaikille uusille Lainelaisille!

 

Kansainvälistä tunnustusta

Keväällä saimme upeita uutisia: tavaramerkkipraktiikamme sai Managing IP Award:issa Trademark Firm of the Year (Finland) – palkinnnon.

Juhannuksena saimme kuulla, että 7 patenttiasiantuntijaamme olivat saaneet tunnustusta IAM 1000 – oppaassa. Lisäksi Laineelta saivat MIP Star-tunnustuksen Tatu Ahlskog ja Kathy Wasström (patenttikategoriassa) sekä Joose Kilpimaa ja Reijo Kokko (tavaramerkkikategoriassa). Rising Star tunnustuksen saivat puolestaan eurooppapatenttiasiamiehet Tiia-Riikka Kittilä ja Joni Vehmas, sekä EU-tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies Jemina Koskela.

 

Asiakasseminaari ja 45-vuotisjuhlat

Asiakaskohtaamiset ovat toimintamme ytimessä, ja eräs vuoden huippuhetkistä olikin syysseminaariimme ”45 vuotta IPR:n laineilla”. Lämminhenkinen tilaisuus keräsi paljon kiitosta ja paikalle saapui runsaasti viertaita nauttimaan kauniista syyspäivästä, verkostoitumaan, kuuntelemaan loistavia puheenvuoroja – sekä maistelemaan Laineen omaa ”Legal Lager” -olutta. Oli hienoa tavata niin paljon vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin. Kiitokset vielä kaikille puhujille ja osallistujille!

Opintomenestystä

Iloitsimme myös kolmesta uudesta eurooppapatenttiasiamiehestä; Tiia-Riikka Kittilä, Viivi Ruusila ja Maria Weintraub suorittivat vaativan EQE-tutkinnon. Heli Alasaari puolestaan suoritti onnistuneesti syksyllä European patent administration certification (EPAC)-kokeen. Lisäksi Thomas Öhman ja Adam Herrala Bricker läpäisivät US-asiamieskokeen. Onnea kaikille kokeen suorittaneille!

 

Kohti valoisaa uutta vuotta

Vuoden aikana yhtiö kutsui osakkaiksi kuusi uutta osakasta ja muutimme saman talon sisällä uusiin, suurempiin toimitiloihin.

Yllä olevien kohokohtien ja taloudellisen menestyksen myötä tulemme jatkossakin tarjoamaan asiakkaillemme laadukasta palvelua. Lisäksi kehitämme edelleen tarjontaamme ja osaamistamme.  Näistä lähtökohdista on helppo todeta, että tulevasta vuodesta tulee varmasti mielenkiintoinen. Kiitos, kun olette kanssamme tällä matkalla!

Laineen brändityyny halauksessa