IPR University Centerin Ideariihi 22.1.2021

IPR University Center toimii yhteistyössä yliopistojen, yritysten, julkisen sektorin ja eri järjestöjen kanssa tavoitteenaan myötävaikuttaa aineettomien oikeuksien hyödyntämiseen ja alan kehitykseen.

Ideariihestä aiheita tuleviin tapahtumiin

Osallistuin 22.1.2021 järjestettyyn Ideariiheen, jossa pohdittiin sisältöä ja aiheita IPR University Centerin tuleviin tapahtumiin. Ideariihen aluksi instituutin johdossa marraskuun alussa 2020 aloittaneet johtajat Tuomas Mylly (Professori, Turun yliopisto) ja Juha Vesala (Tutkijatohtori, Helsingin yliopisto / Lapin yliopisto) esittelivät itsensä. Tarkoitus on, että he johtavat instituuttia yhteisjohtajina viiden vuoden toimikauden ajan (2020-2025).

Globaali IPR-tapahtuma Helsinki IP Summit

Ideariihessä keskusteltiin myös Helsinki IP Summitin järjestämisestä marraskuussa 2021 (10. – 11.11.2021). Helsinki IP Summit on globaali IPR-tapahtuma, joka on suunnattu suunnattu IP-alan ammattilaisille, yritysjohtajille, startup-yrityksille sekä laki- ja liiketalouden opiskelijoille, että tutkijoille. Kyseessä on kansainvälinen seminaari, jonka tarkoituksena on saada näkyvyyttä suomalaiselle IPR-osaamiselle, mutta myös luoda verkostoja.

Ideariihessä keskustelua herätti erityisesti tulevan Helsinki IP Summitin toteutustapa. Jos koronapandemia vaikuttaa tapahtumien järjestämiseen vielä ensi syksynä, niin paikan päällä pidettyjen esitysten lisäksi voisi olla hyvä järjestää ainakin osa luennoista etäyhteydellä. Etäyhteydellä järjestetyt luennot mahdollistaisivat osallistumisen ja luennoinnin myös ulkomailta, vaikka korona rajoittaisi vielä matkustamista. Tämän lisäksi keskusteltiin myös mahdollisuudesta esitysten tallentamiseen, jos luennot ja puheenvuorot menevät päällekkäin.

Alustavasti Helsinki IP Summitiin on ehdotettu aiheita esimerkiksi liittyen kasvuyrityksiin ja yritysten IPR-menestystarinoihin, keksintöjen hyödyntämiseen ja kaupallistamiseen, lisensointiin sekä immateriaalioikeuden koulutukseen. Lisäksi mahdollisia aiheita ovat tekoälyyn, peliteollisuuteen, sosiaaliseen mediaan, 5G-tekonologiaan ja esineiden Internetiin liittyvät IPR-oikeudet. Covid-19 pandemiaan liittyvien IPR-oikeuksien käyttö ja kansallistaminen ovat myös ehdolla ajankohtaisiksi aiheiksi.

Tekijänoikeus Hackathon -tapahtuma

Helsinki IP Summitin lisäksi on tarkoitus järjestää online-tilaisuutena Tekijänoikeus Hackathon -tapahtuma, jossa työryhmät pohtivat esimerkiksi seuraavia aiheita tekijänoikeuden näkökulmasta, alustatalous, DSM, metadata, tekoäly, tekijänoikeusjärjestöjen rooli tulevaisuudessa, sopimuslisenssijärjestelmän laajempi käyttö ja tekijänoikeuteen liittyvät vastuuasiat ja Blockchainin käyttö palkkioiden maksun automatisoinnissa.

Tekijänoikeus Hackathon -tapahtuma

Lisää tietoa IPR University Centerin järjestämistä tapahtumista ja koulutuksista löydät täältä.

Kirjoittaja

Jaa artikkeli